Нямаме интерес от разбъркването на международния ред

Както намекнах вчера, в Украйна можем да станем свидетели на събития, които ще ни напомнят случилото се у нас преди близо 78 години. Клакьорите се опитват да ни убеждават, че "ще пострадат само военнопрестъпниците". Наистина съм пълен невежа относно случващото се в Донбас.  Не разполагам с информация. Но така или иначе, обвиненията в геноцид трябва да се докажат от независими данни и експертизи. Всичко друго е пропаганда. Каквото и да се е случвало обаче, желаещите мъст трябва да помнят поговорката, че покрай сухото изгаря и суровото. Както бях писал, при всяко обръщане на палачинката интелигенцията с независимо и смело мислене изгаря. Имам впечатления от настроенията на учени от Харковския университет през 2014 г. И знам, че днес те са застрашени на първа линия. Спокойно могат да ги обявят за "крепители на военните престъпници". 

За всеки разумен човек всичко можеше да се разреши другояче. Винаги има начин да се действа със средствата на мира. И нека помним, че нападналият пръв губи силата на справедливата кауза. Както вчера написа един фейсбук приятел с дипломатическа кариера - всяка дипломация е по-добра от войната.  Ние, българите, като малък народ нямаме никакъв интерес силните да налагат безцеремонно волята си и да разклащат изградения международен ред. Помним 1939 г.  Последиците за Родината ни могат да са непредвидими и трагични. Защото извършваното днес е много лош пример как вълкът от баснята на Езоп постъпва с агнетата. А вълкът не е само един. Какво ще си кажат граничещите с нас вълци? За да няма повторения на тази басня, съществува международният правов ред. Ние сме членове на международни съюзи именно,  за да не споделим съдбата на агнето. А някой иска да ни каже, че за силния всичко е позволено. Който и да е той, никакви сантименти не могат да ми попречат да осъдя войната и да кажа истината. Това е опасно и зло за нас.  Не сме готови да посрещнем цунамито.  Защото разклати ли се световният и европейски ред, ние сме по бели гащи и лесна жертва. И е възможно съюзите да не ни помогнат, ако всичко се размести твърде много. 

Заради горенаписаното всички българи, които се радват на случващото се, са глупаци. За мен на първо място стои доброто на човечеството, а на второ благото на България и българите. Днес интуицията ни подсказва, че този конфликт грози човечеството, защото светът не е същият след вчера. А България е твърде неподготвена, за да посрещне предизвикателствата на неизвестността. Но дори и те са детска игра пред вероятността от ядрен конфликт. Тогава държавите и народите губят смисъл пред общочовешката угроза.



Коментари

Популярни публикации от този блог

За Освобождението на България през 1878 г. и неговото значение

Отново за времето на "робството"

Войната трява да се спре